Революция на технологиите – дигитализация и изкуствен интелект

В ерата на Дигиталната революция или, както още е позната, Трета технологична революция, българските компании и производители също се насочват към иновативни решения и нови технологии, които намират приложение във всеки един аспект както от бизнеса, така и от бита. Като основни източници и носители на идеята за дигиталното, решаващ принос в развитието на тази сфера у нас имат мобилните оператори.

През последните две години Теленор инициира конкурс за „Дигитална класна стая“, в който взеха участие училища от цялата страна, а победителите получиха финансиране с цел модернизация и навлизане на нови технологии в учебния процес и повишаване на неговата ефективност. Употребата на иновативните средства за обучение значително увеличават и интереса и мотивацията на учениците, пред които се отваря възможността да се учат в крак с времето. Наскоро мобилният оператор обяви, че започва предлагането на друга иновативна услуга – управление и наблюдение на дома от разстояние. Чрез него потребителите ще имат възможността да автоматизират обичайните действия като включване/изключване на лампи и електроуреди с помощта на специално приложение на мобилното си устройство. Друг пакет услуги осигурява непрекъснато видеонаблюдение на дома, сензори за движение и аларма.

Друг наш голям мобилен оператор – VIVACOM, също даде своя принос в сферата на видеонаблюдението и модерните технологии по-рано тази година в град Враца. Иновацията се състои в използването на специален софтуер, който в реално време следи, разпознава определени видове информация и я подава на местните органи на реда. Подобни системи осигуряват значително по-високо ниво на сигурност сред жителите и се използват в големи европейски градове като Лондон и Брюксел. Това доказва, че напредналите технологични решения започват да навлизат и у нас, макар и с не толкова бързи темпове, поради високата им цена.

Размерите на дигитализацията и нейните измерения като виртуална реалност и изкуствен интелект стават все по-големи и намират своето място във всеки аспект от ежедневието. Технологични и бизнес гиганти от всички сфери започват все повече да се фокусират върху разработването и употребата на нови технологии. Автомобилната корпорация Тойота например работи върху създаването на робот, който да подпомага хората в тяхното ежедневие, извършвайки определени задължения, както и да може да комуникира – например да предоставя информация за туристи на публични места. Най-голямата онлайн покер зала в света PokerStars също показа интерес в изучаването и използването на изкуствен интелект и наскоро разкри плановете си за имплементирането на подобни технологии в света на покера. Компанията, която е дълбоко във водите на дигиталния свят, предлага на своите потребители и изживявания във виртуалната реалност. VR (virtual reality) съчетава в едно както дигиталния вид на онлайн играта, така и усещането за игра на живо, на реална маса, което е неповторимо по рода си изживяване за почитателите на покера.

Разбира се с напредналото развитие на модерните технологии се откриват известни рискове и опасения в сферата на тяхното все по-широко разпространение и употреба. По-рано тази година например изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Motors Илън Мъск сподели позицията си относно опасностите, до които може да доведе изкуственият интелект и желанието за технологично надмощие в световен мащаб. Неговото виждане обаче не бе споделено от друг технически магнат и основател на Microsoft Бил Гейтс, който заяви, че макар и да няма поглед в бъдещето, то поне към момента не предвижда наличие на подобни рискове.

Бъдете първи, оценете това!


Добави в любими

19 окт. 2017


Споделяне
Реклама